Tawaran AGS/Inspired Mungkin Tidak Berlaku atau Boleh Mencapai  Sesaham: Penganalisis
toto

Tawaran AGS/Inspired Mungkin Tidak Berlaku atau Boleh Mencapai $13 Sesaham: Penganalisis

Ada kemungkinan bahawa usaha Inspired Entertainment (NASDAQ:INSE) terhadap AGS (NYSE:AGS) tidak berakhir dengan perjanjian yang lengkap. Tetapi ia juga munasabah pelamar meningkatkan tawarannya untuk pembuat pragmatic demo mesin slot.

AGS
Slaid daripada pembentangan pelabur AGS 2019. Seorang penganalisis berkata Inspired mungkin terpaksa menaikkan tawaran pengambilalihannya untuk syarikat itu. (Imej: AGS)
Itulah sentimen penganalisis Stifel Jeffrey Stantial yang, dalam nota kepada pelanggan hari ini, meneroka kedua-dua senario. Walaupun Inspired belum mengesahkan secara rasmi ia meminati AGS, berita mengenai kesan itu tersebar minggu lalu. Sasaran kemudiannya mendedahkan ia menerima dan menolak cadangan pengambilalihan semua tunai $10 sesaham.

Stantial berkata pelbagai faktor boleh menyukarkan Inspired untuk memeterai perjanjian ini, walaupun AGS mengesahkan ia sedang mengadakan perbincangan dengan bakal pembeli.

Secara keseluruhannya, kami rasa pelabur ragu-ragu bahawa perjanjian akan dicapai, memandangkan kapasiti hutang INSE, risiko pembiayaan, ROI yang masih akan datang untuk penambahbaikan operasi AGS, dan sejarah dagangan melebihi $18/saham,” tulis penganalisis Stifel itu.

Walaupun perkara tentang perdagangan di atas $18 adalah relevan, harga tertinggi 52 minggu pada saham AGS ialah $10.45, dan ia tidak ditutup melebihi itu dalam tempoh tiga tahun.

Pertimbangan Apollo, Tawaran Boleh Dirangsang
Seperti yang ditegaskan oleh Stantial, kebanyakan kejayaan usaha Inspired untuk AGS boleh bermuara pada harga yang sanggup diterima oleh Apollo Global Management (NYSE:APO).

Sehingga penghujung suku kedua, gergasi ekuiti persendirian itu memiliki 8.2 juta saham pembuat peralatan permainan, atau 22.08% daripada saham terkumpulnya. Itu lebih daripada dua kali ganda jumlah yang dikawal oleh pelabur institusi kedua terbesar. Ia menunjukkan Apollo mungkin mempunyai pengaruh SGP Live Draw yang besar apabila AGS diperoleh atau kekal bebas. Syarikat ekuiti persendirian itu juga mengawal dua kerusi lembaga pengarah AGS.

“Walaupun kami bersetuju kemungkinannya kelihatan bertindan terhadap perjanjian yang berpotensi, akhirnya kami kembali kepada kemungkinan pengaruh Apollo dalam keputusan yang menonjolkan kematangan relatif (~9 tahun) pelaburan itu,” tambah Stantial. “Dengan mengandaikan INSE/AGS mencapai persetujuan, kita boleh melihat harga pembelian terakhir merosot lebih dekat kepada ~$13/saham diberikan leverage PF yang masih boleh diurus, dan ambang pulangan untuk pemegang saham utama AGS.”

Tawaran sebanyak $13 sesaham belum didedahkan secara terbuka, dan ia akan menjadi hampir dua kali ganda harga penutupan AGS pada 11 Ogos — sehari sebelum berita pemerolehan pada mulanya dilaporkan.

Menilai Motivasi Inspirasi
Tarikan Inspired kepada AGS boleh difahami. Pelamar tidak mempunyai banyak pendedahan baris teratas kepada AS, dan kitaran peningkatan slot boleh menjadi panjang, berpotensi memberikan sokongan untuk tesis AGS. Selain itu, ramai pelanggan AGS adalah kasino serantau dan puak dengan pangkalan pelanggan setia yang mungkin tidak terganggu oleh kemelesetan.

Selain itu, penganalisis menyatakan bahawa perkahwinan itu akan meningkat keluaran toto macau kepada pendapatan sesaham Inspired, dan akan meningkatkan aliran tunai percumanya. Namun, terdapat bahagian yang menyentuh tentang membawa perkahwinan AGS/Inspirasi ke altar.

“Digabungkan dengan asas pemegang saham yang begitu juga percaya pada cerita jangka panjang dan kehelan penilaian, dan kami menjangkakan keutamaan pihak pengurusan adalah untuk melihat usaha pemulihan yang berterusan membuahkan hasil,” simpul Stantial. “ Walau bagaimanapun, kami ambil perhatian bahawa jawatan CEO INSE masih belum diisi berikutan pemergian pengasas pada 2018, dengan tanggungjawab dibahagikan antara Pengerusi, COO, CFO dan CSO. Ini boleh mencadangkan pilihan di sekitar pengurusan AGS menyertai syarikat pro-forma.”